"Murzyn" Wielkanoc
"Murzyn"jest tradycyjnym daniem na Śląsku Cieszyńskim bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne śniadanie.Jego smak trudno sobie wyobrazić,jeśli nigdy się go nie próbowało.Jest to bardzo efektowne danie i bardzo smaczne mimo iż nie wymaga zbyt dużo umiejętności kulinarnych.Podaje się go głównie na zimno choć prosto z "piekarszcoka"( dawny piec chlebowy),a dzisiaj z piekarnika też dobrze smakuje.Murzyn to najlepsze danie na Wielkanoc.Ciasto drożdżowe zwykle kojarzy się z czymś słodkim dlatego słodki smak ciasta w połączeniu z wędzona szynka jest zaskakująco dobry. Polecam każdemu kto nie spróbował. Od rejonu zależy jego forma ponieważ kiełbasę można zastąpić wędzoną szynką lub boczkiem, a w moim domu daje się kiełbasę, boczek i szynkę i tą wersję uważam za najlepszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz